Zásady měření TK

Tlakoměry OMRON

Tlakoměry CA-MI

Tlakoměry TENSOVAL

Tlakoměry KAWE

Pažní tlakoměry

Zápěstní tlakoměry



Hlavní partner projektu

Spánková apnoe zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku

16.08.2016

Spánková apnoe je porucha, při které postižený jedinec opakovaně v průběhu noci přestává dýchat na více než deset sekund. Spánková apnoe také zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
Spánková apnoe zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku

Onemocnění spánkovou apnoe zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečního infarktu a mozkové mrtvice

Spánková apnoe je porucha, při které postižený jedinec opakovaně v průběhu noci přestává dýchat na více než deset sekund. Tím se zhoršuje okysličení jeho mozku a srdce a takto nemocný člověk se kvůli zástavám dechu často probouzí, i když o tom neví. Ráno pak vstává nevyspalý.

 

Během dne se postižení jedinci cítí unavení a mohou lehce usnout, čímž se jim nejen komplikuje život, ale přináší to také mikrospánek při řízení auta nebo obsluze strojů a tedy vážné riziko nehod nebo úrazu. Onemocnění spánkovou apnoe také zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

 

„Odhalit riziko včas je mnohem levnější než léčba stavů, které mohou z neléčených poruch spánků nastat," říká k tématu onemocnění spánkovou apnoe Martin Pavlík, ředitel svatoanenské fakultní nemocnice.

 

Podle průzkumů spánková apnoe postihuje podstatnou část společnosti – trpí jí až 20 procent mužů a 10 procent žen – ale většina postižených vůbec netuší, že toto onemocní má. Kromě nadměrné únavy a spavosti během dne se spánková apnoe projevuje také hlasitým chrápáním při spánku.

 

Nikoliv každý kdo chrápe, ale trpí spánkovou apnoe – nezbytné je proto vyšetření ve specializované spánkové laboratoři. Zjistí se tak, zda pacient trpí poruchou dýchání ve spánku, jak závažná tato porucha je, a jedná-li se o obstrukční nebo centrální typ této poruchy. Na základě toho je možné navrhnout vhodný způsob léčby.

 

Výzkumem a léčbou spánkové apnoe, poruch způsobujících krátkodobé zástavy dýchání během spánku se v České republice zabývá Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC).


Výzkumná skupina Spánková medicína FNUSA-ICRC se snaží najít nové diagnostické postupy a léčbu poruch dýchání ve spánku zejména u pacientů s onemocněním kardiovaskulárního systému. Za necelých pět let svojí existence se pracoviště vypracovalo na jedno z předních špičkových pracovišť, které se zabývá poruchami dýchání ve spánku v ČR a dokázalo si svými výsledky získat uznání i v zahraničí. V roce 2015 byly spánkové laboratoře FNUSA-ICRC po splnění náročných podmínek jako první v ČR uznány Evropskou společností pro výzkum spánku (European Sleep Research Society) jako výzkumné centrum a mohou se v něm školit odborníci z celé Evropské unie.

Přístroj na spánkové apnoe (noční maska proti chrápání)

V boji proti spánkové apnoe můžeme použít spánkovou terapii CPAP a také například zdravotnický prostředek SLEEPCUBE, kterému se lidově říká maska proti chrápání.

 

Jak maska funguje? Pacient doma spí se speciální maskou napojenou na přetlakový přístroj, který do obličejové masky vhání vzduch pod tlakem. Přístroj sleduje hodnoty tlaku a dokáže zobrazit, jaký tlak je pro daného pacienta nejlepší, aby se poklesy hladiny kyslíku a zástavy dechu objevovaly co nejméně.

Přejeme vám pevné zdraví a klidný spánek!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 

Firma KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o. opravuje a kalibruje lékařské přístroje, mezi které patří tlakoměry a lékařské teploměry. Do nemocnic, ordinací a sociálních ústavů dodáváme zdravotnický materiál již od roku 1998.


© 1998 - 2024 KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.