Zásady měření TK

Tlakoměry OMRON

Tlakoměry CA-MI

Tlakoměry TENSOVAL

Tlakoměry KAWE

Pažní tlakoměry

Zápěstní tlakoměry



Hlavní partner projektu

Výběr lékařského tlakoměru závisí na jeho používání

30.10.2015

Využití tlakoměrů je široké. Zdravotnický personál je používá při záchraně osob bezprostředně ohrožených na životě, před i při výkonu operačních zákroků. Využití tlakoměrů je časté i v domácím prostředí.
Výběr lékařského tlakoměru závisí na jeho používání

Lékařské tlakoměry jsou skutečnými pomocníky pro lékaře i laiky

Lékařské tlakoměry jsou skutečnými pomocníky jak pro laiky, tak pro zdravotníky a lékaře. Tlakoměry jsou zdravotnické prostředky, jež se používají na měření krevního tlaku. Využití těchto medicínských přístrojů je široké: zdravotnický personál se díky nim může řídit při záchraně osob bezprostředně ohrožených na životě, před a při výkonu operačních zákroků, ale využití tlakoměrů nezřídka bývá časté i v domácím prostředí. Zvláště osoby s vysokým krevním tlakem nebo pacienti trpící cukrovkou si můžou tlakoměry měřit tlak kdykoliv a kdekoliv, především v domácím prostředí nebo na pracovišti, a to i několikrát denně.

Bezrtuťové nebo rtuťové tlakoměry?

Rtuťové lékařské tlakoměry se nejvíce používají v ordinacích a v zdravotních střediscích, jsou také často prodávány v lékárnách nebo prodejnách se zdravotní technikou a potřebami pro lékaře a zdravotníky. Rtuťový tlakoměr je nejpřesnější a doposud nejpoužívanější skupinou měřičů tlaku krve. Pro pacienty, kteří si měří tlak sami, je daleko jednodušším přístrojem digitální tlakoměr. Digitální tlakoměr se umísťuje na paži či zápěstí tak, jak jsme zvyklí od lékaře. Tlakoměry, které se dávají na zápěstí, jsou méně přesné než pažní a používají se většinou u mladších pacientů, případně u sportovců, kteří si chtějí zjistit, jaký mají tlak po sportovní zátěži. Digitální tlakoměry pažní se doporučují pro domácí užívání, například pro pravidelnou kontrolu tlaku pacientů s hypertenzí či jinými chorobami.

 

K dispozici jsou rovněž bezrtuťové tlakoměry, jež jsou nástupci rtuťových tlakoměrů. I když jsou vybaveny displejem, nejedná se o digitální tlakoměr. Stejně jako u rtuťových tlakoměrů je využíváno auskultační metody. Pro převoz pacienta do nemocnice, nebo v situacích, kdy nemocný není v klidu, se používají hodinkové tlakoměry. Existují další speciální lékařské tlakoměry, například pro měření tlaku u osob se zvláštním režimem životosprávy: těhotné ženy, osoby s geriatrickou glykémií nebo se srdeční arytmií.

 

Před výběrem tlakoměru je tedy třeba zvážit, v jakých situacích bude přístroj využíván nejčastěji. Samozřejmostí je volba certifikovaného zdravotnického prostředku neboť takové přístroje je možné kalibrovat a metrologicky ověřovat.

Přejeme vám pohodlný nákup a pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

 

Firma KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o. opravuje a kalibruje lékařské přístroje, mezi které patří tlakoměry a lékařské teploměry. Do nemocnic, ordinací a sociálních ústavů dodáváme zdravotnický materiál již od roku 1998.


© 1998 - 2024 KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.