Zásady měření TK

Tlakoměry OMRON

Tlakoměry CA-MI

Tlakoměry TENSOVAL

Tlakoměry KAWE

Pažní tlakoměry

Zápěstní tlakoměry



Hlavní partner projektu

Fakultní pijavice při darování krve poradí i povzbudí

18.04.2016

Už osmým rokem darují studenti a zaměstnanci Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy i zájemci z řad veřejnosti svoji krev v rámci akce Fakultní pijavice.
Fakultní pijavice při darování krve poradí i povzbudí

Nebojte se darovat krev!

Cílem organizátorů akce Fakultní pijaviceze ze studentské organizace IFMSA Plzeň - International Federation of Medical Students Associations (Mezinárodní federace asociací studentů medicíny) je upozornit na důležitost dobrovolného dárcovství, získat další pravidelné dárce a vysvětlit zájemcům, kteří krev darují poprvé, že se není čeho bát. Ve dnech 19. – 21. 4. bude na Transfuzní stanici FN Plzeň Bory v určitých hodinách přítomen tým budoucích lékařů, kteří jsou ochotni dárce povzbudit, dodat jim odvahu a odpovědět i na případné otázky. Pro všechny dárce je připraven malý dárek.

Transfúzní stanice v České republice se potýkají s nedostatkem krve

Transfúzní stanice v České republice se stále potýkají s nedostatkem krve, v situaci, kdy je krev potřeba k záchraně života, se ale může ocitnout každý z nás. Studenti se proto snaží přivést k odběrům co nejvíce svých kolegů mediků a zároveň upozornit veřejnost na to, že darovat krev je to nejsnadnější, co můžeme pro záchranu nemocných či jinak potřebných lidí udělat.

 

Poznámka redakce: Také je dobré znát Nová doporučení pro resuscitaci ERC 2015


„Každý zdravý člověk by si měl uvědomit, že darováním pár mililitrů krve může zachránit někomu život. Navíc si tak všichni dárci mohou ověřit svůj zdravotní stav, protože jen zdravá krev může být darována,“ upozorňuje Veronika Škodová ze studentské organizace IFMSA Plzeň, která Fakultní pijavici pravidelně pořádá.

 

Rok od roku se počet získaných dárců z řad mediků i nemediků zvyšuje. V loňském školním roce 2014/15 se díky této akci podařilo přivést k odběru celkem 108 dárců. „Fakultní pijavice se zúčastňují nejen studenti naší lékařské fakulty, ale již pravidelně také studenti Západočeské univerzity,“ říká Veronika Škodová.

Jaké jsou podmínky odběru krve?

Podmínkou odběru je:

  • dobrý zdravotní stav (ověřit si svůj aktuální zdravotní stav můžete například změřením tlaku krve)
  • věk 18 – 65 let
  • váha minimálně 50 kilogramů
  • uplynutí nejméně 4 týdnů po onemocnění chřipkou, očkování, vysazení antibiotik či alergické reakci.

Zájemci se nemusí předem registrovat, stačí přijít v uvedenou dobu do Transfuzní stanice FN Plzeň Bory.

 

Na příchozí dárce čeká malý dárek v podobě propisky s logem Fakultní pijavice a tradičně je pro všechny připravena také anketa, ve které odpovídají na pár otázek týkajících se odběru. Anketa slouží organizátorům akce jako důležitá zpětná vazba a dárci se tak mohou zúčastnit slosování o zajímavou cenu.

Kdy se koná Fakultní pijavice?

Transfuzní stanice FN Plzeň – Bory, ulice 17. listopadu 12

 

19. 4. 2016 (7:00 - 11:30)

20. 4. 2016 (7:00 - 17:00)

21. 4. 2016 (7:00 - 11:30)

Přejeme vám pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

 

Firma KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o. opravuje a kalibruje lékařské přístroje, mezi které patří tlakoměry a lékařské teploměry. Do nemocnic, ordinací a sociálních ústavů dodáváme zdravotnický materiál již od roku 1998.


© 1998 - 2024 KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.