Zásady měření TK

Tlakoměry OMRON

Tlakoměry CA-MI

Tlakoměry TENSOVAL

Tlakoměry KAWE

Pažní tlakoměry

Zápěstní tlakoměry



Hlavní partner projektu

Lékařské tonometry pro domácí i klinické používání

15.10.2015

I když se lékařské tonometry stávají častější součástí vybavení domácí lékárničky, lidé by se neměli spoléhat jen na domácí měření tlaku, ale docházet pravidelně za svým praktickým lékařem. Kvalifikovaný zdravotnický personál nebo lékař totiž tlak změří přesněji.
Lékařské tonometry pro domácí i klinické používání

Pro zdravotní prohlídky jsou nejčastěji využívány rtuťové tonometry.

Rtuťový lékařský tonometr je složen z manometru a nafukovacího balonku s výpustným ventilem. Tento tonometr se přikládá na ruku pacienta tak, že se manžeta navine na paži, lékař si nasadí fonendoskop a na loketní jamce pod manžetou přidrží naslouchátko fonendoskopu. Stiskáváním balonku se zvýší tlak a zastaví průtok krve tepnou. Následně se vypouští vzduch z manžety. Hodnota systolického tlaku je změřena v momentě, kdy lékař slyší první zvuky (Korotkovovy zvuky) proudící krve. Hodnota diastolického tlaku je vyměřena ve chvíli, kdy zmizí tyto zvuky.

 

Systolický krevní tlak by měl být správně 105 mmHg až 140 mmHg, diastolický 60 mmHg až 90 mmHg. O hypotenzi hovoříme při hodnotách nižších než 105/60 mmHg, o hypertenzi zas, když je tlak vyšší než 140/90 mmHg.

 

Nabídka tonometrů obsahuje i bezrtuťové lékařské tonometry pro měření tlaku, jež umožňují měření krevního tlaku s odposlechem pomocí fonendoskopu. Naměřené výsledky jsou zobrazovány na velkém displeji včetně označení hodnot systolického a diastolického tlaku. Součástí tlakoměru bez rtuti jsou pevná manžeta a nafukovací balonek. Dalším tonometrem bezrtuťovým je přístroj s odposlechem pomocí stetoskopu. Tento přístroj se používá v situacích, kdy měřená osoba není v klidu. I tak je výsledek, který se zobrazuje na displeji, absolutně přesný.

 

Klinické lékařské tonometry se využívají ve zdravotnických střediscích, ambulancích, nemocnicích, ordinacích a klinikách. Tento tonometr lze ovládat manuálně, nebo v automatickém módu. Speciální funkce zabraňuje náhlému zvýšení tlaku pacienta v přítomnosti lékaře. Optimální výsledky se zjistí nejlépe díky třem po sobě jdoucím měřením, z nichž přístroj hodnoty zprůměruje.

 

Důležité je nakupovat pouze certifikované zdravotnické prostředky označené značkou CE, které se dají opravovat, mají zaručený servis autorizovanou firmou, která se specializuje na medicínské přístroje. Takové tonometry je možné kalibrovat a jsou stanoveným měřidlem ve smyslu zákona o metrologii č. 505/1990 Sb.

Přejeme vám pohodlný nákup a pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

 

Firma KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o. opravuje a kalibruje lékařské přístroje, mezi které patří tlakoměry a lékařské teploměry. Do nemocnic, ordinací a sociálních ústavů dodáváme zdravotnický materiál již od roku 1998.


© 1998 - 2024 KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.